miercuri, 5 august 2009

BOLILE PESTILOR SI TRATAMENTE 1

BOLILE PESTILOR SI TRATAMENTELE ADECVATE 1

Popeyes,

Popeyes, Exopthalmus – umflarea unuia sau ambilor ochi.
Aceasta boala poate aparea din cauza deteriorarii calitatii apei.
Se recomanda verificarea Ph-ului, KH-ului, continutul de CO2, amoniul, nitritii si nitratii.
O alta cauza ar fi deficitul de vitamine. Verificati daca pestii dvs. Au un regim alimentar variat si, mai ales, verificati data cand ati desfacut cutiile de hrana. Dupa deschiderea cutiei se recomanda consumarea hranei in max. 3 luni.
Vitamine suplimentare ce recomandam a fi adaugate hranei, ar fi JBL Atvitol pentru acvarii sau JBL AccliPond in cazul iazurilor.
Daca aveti un singur peste afectat, aceasta poate fi o infectie bacteriana. In acest caz, va recomandam tratament cu JBL Furanol Plus pentru cazul acvariilor si JBL FuraPond pentru iazuri, perfect pentru lupta impotriva bolii si de prevenire a raspandirii.
Din pacate, poate fi si tuberculoza, care este incurabila.

DROPSY – Abdomen balonatDropsy – abdomen balonat. Este usor de identificat.
Acestea, in general, sunt insotite si de iflamatia Popeyes (umflarea ochilor).
Cauza este o infectie bacteriana ce afecteaza rinichii (adesea cauza este tuberculoza). O cantitate mare de lichide colectata duce la umflarea abdomenului.
Boala poate fi impiedicata prin adaugarea de JBL Furanol Plus pentru pestii de acvariu sau JBL FuraPond  pentru pestii de iaz.
Pentru pestii de iaz, lipsa de energie poate duce la imbolnavirea de Dropsy.
Se recomanda folosirea de JBL Ektol Crystal, JBL Ektol Fluid Plus pentru pestii de acvariu sau JBL Ektol Bac Pond pentru pestii de iaz, marind continutul de sare din apa.
Continutul de sare din apa ar trebui monitorizat in aceasta perioada.

Malnutritia


Dieta monotona
Ficat gras lipsa mat vegetale din hrana


Malnutritie-lipsa mat.vegetala din hrana
Deformare col.vertebr-lipsa nutrienti
Malnutritie


Malnutritia – aducere de spate, abdomen concav, coloare palida, apatia sunt rezultatul dietei incorecte.
Este important ca atunci cand luam un peste sa ne interesam ce fel de peste este, ce hrana se recomanda pentru fiecare specie in parte.
O sa revenim cu o brosura cu sfaturi pentru hranirea pestilor cu alta ocazie.

Defecte genetice

Defect genetic
Defectele genetice sunt fie din cauza nutritiei fi datorita factorilor genetici.
Defectele genetice sunt vizile, in general, cand sunt mai mari pestii (adulti) la specii ca: goldfish, molinez, guppy etc.).
Acest lucru poate fi doar evitat selectand perechile pentru reproductie din linii separate de reproductie.
Defectele genetice nu pot fi corectate, chiar si in conditii de ingrijire perfecte.


Deficienta oxigen

Deficit oxigen
Deficitul de oxigen se recunoaste dupa pozitionarea pestilor la suprafat apei.
Multi proprietari de pesti sau iaz fac greseala sa mearga pe principiul ca pestele isi ia singur oxigenul necesar prin ridicarea la suprafata apei. Acest lucru nu este corect.
Pestii au nevoie de o oxigenare corecta a aerului.
Facand un simplu teste de oxigen, folosind JBL Oxygen Test Srt O2 si descoperiti simplu si rapid daca exista o problema cu oxigenarea apei.
O problema de lipsa de oxigen este atunci cand scade continutul de O2 sub 4 mg/L.
Remedierea este relativ simpla : se poate folosi o pompa de aer si o piatra. Nivelul de oxigen poate fi ridicat cu ajutorul unui filtru prin flowback.
Cu cat este mai puternica circulatia apei de la suprafata, cu atat mai bine este absorbit oginelul de apa.
Identificarea motivului scaderii nivelului de oxigen este mai dificila. O cauza poate fi dezintegrarea organismelor moarte (pesti, alge, plante).
Masurile de combatere a algelor pot duce la diminuarea rapida a nivelului de oxigen.

POSIBILE CONFUZII:
Simptome de otravire
Simptome de otravire
Intoxicare cu metale
Ca principiu de baza, acvariul sau iazul nu sunt locuri unde sa se foloseasca metale.
Multe metale relativ inifensive pentru oameni pot deveni nocive pentru nevertebrate, pesti si microorganisme.
Cu cat este mai acida apa (Ph-ul este sub nivelul de 7) cu atat este procentul de ioni de metal mai mare in apa.
In cazul iazurilor, cand ploua si cade apa de pe acoperis, sau este ploaie acida atunci apar multi ioni de cupru in apa.
Un bun remediu pentru apa infestata cu ioni de metal ar fi JBL Biotopol sau JBL Biotopol Plus ce leaga ionii de metal.
Se recomanda evitarea conductelor din plumb, cupru sau zinc. Utilizarea cazanelor metalice, de asemenea, pot fi o mare problema.

Intoxicare cu nicotina
Nicotina nu este otravitoare doar pentru oameni ci si pentru animale.
Daca avem acvariul intr-o camera unde se fumeaza, nicotina intra in apa si poate provoca daune masive.
Simptomele ar fi : pectoral rigid, invartirea in loc sau scufundarea pestelui.
Acvariile marine sunt mult mai sensibile la nicotina.
Recomandarea este a nu se fuma in camera unde aveti acvariul.
Nivelul nicotinei din acvariu scade foarte rapid – aproape imediat dupa ce nu s-a mai fumat in camera respectiva.
Pentru a evita totusi eventualele probleme, puteti folosi JBL Carbomec Activ sau JBL Carbomec Ultra in filtrul din acvariu.


Otravire cu Azotat
Simptomele sunt similare cu cele ale deficitului de oxigen, respiratie rapida, energici, ochi mari miscand si rotindu-se la suprafata apei.
Motivul este toxicitatea cu nitrit (NO2). Folositi JBL Nitrit Test Set NO2 pentru masurare si daca este peste 0,1 mg/l atunci situatia este critica.
Acest lucru blocheaza transportul de oxigen in sange si poate fi fatal.
Unul din motivele cresterii azotitului ar fi un dezechilibru in bacteriile acvariului datorat medicamentelor bactericide, nivelul PH-ului foarte mic sau foarte mare (<6 sau="">8), insuficienta puterii filtrului.
In acvariile marine, sarea reduce toxicitatea nitritului.
Din acest motiv, pestii de apa dulce se transfera temporar intr-un vas cu apa cu un adaos de sare.
Se schimba imediat 1/3 din apa, fara a se spala filtrul imediat. Apoi se mai face o schimbare de apa, se curata filtrul si se foloseste JBL FilterStart, se adauga JBL Denitrol (care sparge bacteriile de nitrit), se curata substratul cu JBL Aqua-EX sau JBL Aqua In-Out. Se schimba apa si se reduce cantitatea de hrana (sa se consume in max. 3 min)

Otravire cu Amoniu
Comportamentul pestilor este acela ca inoanta inainte – inapoi. Amoniacul (NH4) este produs nu este toxic. Cu cat PH-ul este mai mare (peste 6,5), cu atat amoniul se transforma in amoniu toxic (NH3).
Aceste poate fi usor depistat folosind JBL Ammonium TestSet NH4. Daca nivelul PH-ului se stie se poate calcula amoniul.
Pentru remediere, exista doua optiuni, functie de situatie: mai critica sau mai putin critica si urgenta:
- se schimba 50% din apa sau se reduce PH-ul cu JBL PH-Minus pana la un nivel unde observam ca scade nivelul amoniacului;
- schimbari regulate de 10% din apa, fara a se spala filtrul imediat. Apoi se mai face o schimbare de apa, se curata filtrul si se foloseste JBL FilterStart, se adauga JBL Denitrol (care sparge bacteriile de nitrit), se curata substratul cu JBL Aqua-EX sau JBL Aqua In-Out.  Se schimba apa si se reduce cantitatea de hrana (sa se consume in max. 3 min)

Pleistophora - Boala neonului
Pleistophora-boala neonului

Pleistophora - boala neonului. Se identifica prin colorarea unor yone, matuirea unor regiuni sau care apar in mod transparent.
Pestele pare apatic si, uneori, se leagana incontrolabil. Boala este cauzata de parazitul microscopic Pleistophora hyphessobryconis. Pestele bolnav se izoleaza imediat. Acavariul se goleste complet si se dezinfecteaza cu JBL Desinfekt. Nu exista tratament pentru aceasta boala.


POSIBILE CONFUZII :
Confuzii posibile sunt infectiile cu bacterii interne si externe, infectii ce pot afisa o gama larga de simptome ce pot fi combatute foarte rapid cu JBL Furanol Plus pentru pestii de acvariu sau cu JBL FuraPond pentru pestii de iaz.
Deseori se poate vedea un strat albicios pe piele sau parti congestionate, complet diferite ca aspect. Un siagnostic clar se poate efectua numai cu un microscop. Pentru astfel de infectii parazitare, o cale de atac adecvat ar fi JBL Punktol Plus. In cazul in care nu apare o ameliorare, tratamentul se continua cu JBL Furanol Plus pentru o infectie bacteriana.
Daca aveti la dispozitie un microscop, la marire 100, diferenta intre o bacterie si un parazit este relativ usor de identificat : cei mai multi paraziti sunt clar identificati ca obiecte in miscare. Bacteriile sunt foarte mici si neidentificabile in mod clar, chiar la marire de 500 ori.
Instructiuni de tratament :
Inainte de tratament
Inainte de aplicarea de JBL Furanol Plus se indeparteaza orice carbon activ (din filtru), UV-C, sisteme de CO2. In acvariile marine se opresc Skimmere si orice alt sistem.
Pentru o baie permanenta se pune 1 comprimat la 30 l de apa.
In cazuri grave se aplica 1 comprimat la 20 l de apa.
Se dizolva numarul necesar de comprimate (pentru cantitatea de apa din acvariu) intr-un recipient inainte de turnarea in acvariu.
Durata de timp de lucru este de 4 zile. Apoi se schimba 30% din apa.
Dupa 2 sapt. de tratament
Dupa 5 zile se poate repeta tratamentul.
Dozajul pentru o baie scurta : 1 comprimat la 1 l de apa. Se introduc pestii pentru cca 30 minute in acea apa. Aerati bine apa in timpul tratamentului.
La semne deosebite opriti imediat tratamentul.
Nota cu privire la durata tratamentului : In general o imbunatatire poate fi vazuta dupa prima dozare, poate chiar disparitia simptomelor. Repetati dozajul numai daca este strict necesar.
Filtrarea si hranirea in timpul tratamentului : JBL Furanol Plus  provoaca daune masive prin curatarea masiva a bacteriilor atat de benefice filtrului. Din acest motiv se recomanda oprirea filtrului, eventual lasand sa curga apa dintr-un alt vas. Aerarea acvariului pe peiroada tratamentului trebuie sa fie intensa. Evitati hranirea in momentul aplicarii tratamentului.
Dupa 4 sapt. de tratament
In caz de supradozaj opriti tratamentul, schimbati urgent ½ din apa.
Dupa tratament :
Inainte de a reconecta filtrul eliminati toate materialele filtrante si tineti-le undeva umede si reci. Folositi filtrul pentru 24 de ore fara carbune activ si bureti pentru a indeparta orice reziduri de medicament. Apoi incercati folosirea de carbon activ si bureti noi (JBL Carbomec Activ sau JBL Carbomec Ultra), dupa care aplicati JBL Acclimol (numai in acvariile cu apa dulce), preferabil zilnic pentru o saptamana, pentru intarirea sistemului imunitar si vindecarea plagilor cauzate de bacterii. Folositi JBL FilterStart, sau adaugati JBL Denitrol  care ajuta la curatarea bacteriilor nedorite din acvariu.

2 comentarii:

 1. Foarte bun materialul! Daca si forumustii s-ar obosii sa posteze informatii complete nu ar mai fii atatea discutii inutile incepute pentru care pierzi o gramada de timp citind si te alegi cu...mai nimic. Tot respectul!

  RăspundețiȘtergere
 2. Felicitari pentru articol!
  Eu am un peste Betta de 10 luni, insa de cateva zile are o problema....i s-a umflat abdomenul pe partea dreapta(nu arata ca dropsy). El este vioi si mananca in continuare insa imi fac probleme. Aveti idee despre ce este vorba?
  I-am pus JBL Furanol in apa, insa nu observ sa se fi micsorat umflatura.
  Multumesc anticipat!

  RăspundețiȘtergere