vineri, 6 iunie 2014

Controler CO2, pH, JBL ProFlora CO2 pH Control, 12 V, 6341800

Calitate inalta CO2/pH Computer cu 15 functii
Control al alimentarii de CO2 (integranta valva solenoid) mentinerea nivelurilor constante.
Pentru cresterea perfecta a plantelor.
Calculeaza automat nivelul optim al pH-ului pentru anumite KH.
Indica: temperatura apei, alarma pentru nivelul pH-ului si temperatura, timp pentru noi calibrari, electrod de stare, acuratete a masurarii, cheie de blocare.
  

Fara electrod, care trebuie întotdeauna sa fie achizitionat separat.

JBL PROFLORA CO2 pH Control 12 V
Calitate inalta CO2/pH Computer cu 15 functii
Control al alimentarii de CO2 (integranta valva solenoid) mentinerea nivelurilor constante.
Pentru cresterea perfecta a plantelor.
Calculeaza automat nivelul optim al pH-ului pentru anumite KH.
Indica: temperatura apei, alarma pentru nivelul pH-ului si temperatura, timp pentru noi calibrari, electrod de stare, acuratete a masurarii, cheie de blocare.
Coletul nu contine electrod (trebuie achizitionat separat).
Instructiuni de utilizare
Sfaturi preliminare importante:
Va rugam nu uitati noul senzor JBL pH!
Pentru a garanta o eficienta optima a folosirii lui JBL CO2/pH  de 12V, dispozitivul este vandut fara un senzor pH. Recomandam în acelasi timp  achizitionarea unui  senzor nou JBL pH . (Orice senzor cu conexiune BNC  este potrivit de asemenea.)
Stimate client,
Alegerea de a cumpara acest foarte modern dispozitiv  JBl CO2/pH  de12V a fost o decizie excelenta. Tehnologie de ultima ora pentru masurarea si monitorizarea valorii pH-ului si temperaturii si care regleaza în mod fiabil  valoarea pH-ului si cantitatea de CO2 complet automat. Acest lucru asigura cresterea plantelor luxuriante  si sanatatea pestilor. JBL CO2/pH de 12 V are o valva solenoid integrala si ofera de asemenea si o  întreaga serie de caracteristici utile care pana acum nu au fost niciodata incluse într-un echipament din aceasta categorie. Un simplu meniu multilingv va va ghida prin toate functiile. Echipamentul complet functioneaza cu o tensiune redusa de 12V, asigurand cea mai mare siguranta posibila.
Masuri de siguranta
1. Valva solenoid integrala  este proiectata pentru o presiune maxima de 4 bari. De aceea numai sistemele de  CO2 cu un dispozitiv de ducere a presiunii ( ex. JBL vario Pressure Reducer) pot fi conectate.
2. Va rugam cititi masurile de siguranta pentru CO2.
3. Copiii trebuie supravegheati pentru a va asigura ca nu se joaca cu mecanismul si cu sursa de alimentare.
4. Depozitarea  dispozitivului si a solutiilor tampon nu trebuie efectuate la îndemana copiilor.
5. Nu folositi dispozitivul în alte scopuri decat cele descrise în instructiunile de folosire.
6. Nu manevrati sau pastrati dispozitivul pe suprafete  cu risc de înghet.
7. Dispozitivul trebuie folosit doar în locuri uscate.
 Aruncare: Acest dispozitivul precum si sursa de alimentare  nu  trebuie aruncate împreuna cu deseurile menajere obisnuite. Va rugam sa respectati locala referitoare la echipamentul electric.
(1)Componente si descriere
1 Placa montare
2 Suruburi cu dibluri (2 din fiecare)
3 Sursa de alimentare universala,  secundara cu 2 m de cablu si stecher
4 Masurare CO2/pH  control 12V si unitate de control
5 Monitor afisaj grafic
6 Tasta Meniu
7 Tasta OK
8 Taste selectie
9 Conexiune BNC pentru senzorul pH
10 Conexiune pentru  senzorul de temperatura
11 Intrare CO2 (stut cu filet pentru furtun de 4/6 mm)
12 CO2 de iesire (stut cu filet pentru furtun de 4/6 mm)
13 Adaptor priza pentru sursa de energie de 12 V DC
14 Eliberare clama pentru montura
15 Senzor de temperatura
15 Suport aspiratie pentru senzorul de temperatura(2x)
16 Suport calibrare
17 Bazin de calibrare (3x)
18 Solutie tampon pH 7.00
19 Solutie tampon pH 4.00
20 Pastrarea si revitalizarea solutiei pentru senzorii pH
21 Apa distilata
22 Set test CH
23 Senzor pH ( a se achizitiona separat!) 
(2)Instalarea
Ilustratia prezinta o instalare tipica.
1. Masurare CO2/pH  control 12V si unitate de control
2. Sursa de alimentare universala
2a. Cablu 12V DC
3. Senzori pH
4. Senzori temperatura
5. Reactor CO2
6. Valva verificare
7. Furtun special CO2
8. Cilindru de depozitare CO2 cu reductor de presiune
(2.1) Montarea dispozitivului de 12 V pentru verificarea si masurarea nivelului de CO2/pH 
Atasati mai întai placa pentru montare cu cele doua suruburi prevazute într-o pozitie orizontala corespunzatoare pe peretele din  apropierea acvariului.
Apoi apropiati montura de spatele dispozitivului cu partea de sus a barei si, cu o usoara împingere înainte, puneti dispozitivul la locul sau.(Poate fi îndepartat cu usurinta de pe placa de montare prin ridicarea usoara a piedicii cu o mica surubelnita.)
(2.2) Instalarea senzorilor
Conectati stecherul senzorului pH si cel al senzorului de temperatura cu conexiunile corespunzatoare la aparat. Nu instalati cei doi senzori în acvariu înainte de realizarea calibrarii.
(2.3) Conectarea sursei CO2
Conectati furtunul CO2 care duce din reductorul de presiune de pe cilindrul de stocare la conexiunea surubului cu eticheta IN de pe dispozitiv .Pentru realizarea acestui lucru, îndepartati piulita olandeza de pe conexiune, împingeti furtunul pe piesa conectata si strangeti piulita olandeza. În acelasi mod, atasati furtunul care duce spre reactor în acvariu la conexiunea surubului etichetat cu OUT pe dispozitiv. Va rugam nu uitati sa potriviti o valva de verificare cat mai  apropiata  posibil de reactor pentru a va proteja echipamentul valoros împotriva unui reflux de apa.
(2.4) Conectarea sursei de energie
Conectati sursa de energie universala la o priza  adiacenta si conectati dispozitivul prin cablu  priza de 12DC  de pe dispozitiv.
(3) Pornirea initiala
Cand sursa de energie este conectata pentru prima oara, pe ecran va aparea o pagina pentru selectarea limbii dorite urmata de catre calibrare. Alte  elemente din meniu nu pot fi selectate în aceasta etapa. Acest lucru este pentru siguranta dumneavoastra, deoarece dispozitivul va masura valori fara sens în cazul în care calibrarea nu a fost efectuata cu succes. O data ce aceste etape au fost încheiate, pot fi efectuate  si alte selectii.
Daca pagina principala pe ecran (punctul 5)apare în loc de “Selectare Limba” , dispozitivul a fost deja folosit (demonstratie etc.) În acest caz, efectuati o resetare (Punctul 10.2): scoateti stecherul din priza pe care scrie 12V DC.  Mentinand apasate cele doua taste de selectie, bagati stecherul înapoi în priza. Continuati sa mentineti apasate cele doua taste pana cand afisajul va arata imediat selectarea limbii. Apoi eliberati tastele
(3.1) Pregatirea
Umpleti fiecare bazin de calibrare pana la linia de10 ml, umpleti un bazin cu o solutie tampon cu pH 7.00, unul cu o solutie tampon cu pH 4.00 si unul cu apa deionizata (JBL-Dest). Pentru prevenirea oricarei confuzii solutia tampon este marcata cu un indicator . Pentru mai multa stabilitate, plasati bazinele de calibrare pe 3 stative de sustinere pe suportul de calibrare. Desurubati surubul  de pe tubul de pastrare al senzorilor cu o singura rotatie si scoateti senzorul. Plasati senzorul  împreuna cu senzorul de temperatura în bazinul de calibrare cu apa distilata, miscati-l putin si lasati cei doi senzori în apa. Amplasati tubul de pastrare în spatiul de depozitare pe  suportul calibrarii si utilizati-l mai tarziu.
(3.2) Selectarea limbii (pag. 31)
Folositi tasta pentru selectarea limbii pentru a alege limba necesara si apasati tasta OK. Sunt afisate urmatoarele optiuni de limba: D/GB/F/NL/I/DK/E/P
(3.3) Calibrarea (pag. 31)
 Apasati OK Pentru a începe calibrarea.
Urmati instructiunile de pe afisaj si scufundati amandoi senzorii în  solutia tampon data , mai întai în prima solutie si apoi în cealalta. Dispozitivul va efectua o dubla calibrare, prima fiind cu o solutie tampon de 7.00 apoi cu cea de 4.00.Temperatura nu este importanta deoarece este masurata de catre senzorul pentru temperatura este echilibrat automat.
●Dupa calibrarea reusita, va aparea pe afisaj „Calibrare OK”.
●Apasati OK pentru confirmare.        
●Apasati tasta Meniu  pentru afisare paginii principale pe ecran care va indica permanent  cele mai importante valori. (punctul 5)   
●Aruncati solutiile tampon,clatiti usor bazinele sub jetul de apa si uscati-le pe o hartie de bucatarie.
Instalati senzorul pH daca este posibil într-un punct întunecat din acvariu unde sa existe o buna miscare a apei. Senzorii pot fi scufundati în acvariu într-o proportie de 2/3 din lungimea totala. Capacul senzorului cu cablu nu trebuie scufundat în acvariu. Senzorul de temperatura poate fi atasat în orice pozitie folosind ventuzele prevazute. Orice setare din meniu ( punctul 9.1-9.11) poate fi acum selectata.
(3.4) Observatii cu privire la calibrare si diagnosticarea defectelor (pag. 32, 33 - pot fi citite mai tarziu)
Capacitatea de masurare a senzorilor pH se modifica în functie de vechime ex. senzorii deviaza de la setarile originale. O recalibrare regulata (compararea dispozitivului cu capacitatea de masurare modificata a senzorului) este vitala pentru obtinerea unor rezultate sigure. Ca o regula , cu cat se face mai des cu atat mai bine. JBL CO2 /pH de 12V are un memento de calibrare încorporat care va reaminteste la fiecare 30 de zile  sa calibrati senzorul. (punctul 10.1) În nici un caz calibrarea nu trebuie întarziata mai mult, în caz contrar masuratorile nu pot fi executate.
Daca mesajul “Defectiune senzor” apare cu simbolul instructiunilor operatorului la sfarsitul procesului de  calibrare împreuna cu o eroare de mesaj precum DELTAV, OFFSET sau altele asemanatoare, calibrarea trebuie repetata:
Apasati tasta Meniu, selectati Calibrare si apasati OK. Dispozitivul va va îndruma  din nou catre întregul proces de calibrare.
În cazul în care calibrarea nu a reusit a doua oara, consultati urmatorul tabel.
Eroare mesaj
Cauza
Remediere
DELTAV
Diferenta de tensiune pentru o unitate pH întreaga este mai mica de 35mV : senzorul este prea vechi sau calibrat de doua ori cu aceeasi solutie tampon.
Repetati calibrarea , verificati corectitudinea folosirii solutiei tampon . În cazul nereusitei, conectati un senzor nou si calibrati-l.
OFFSET
Senzorul de tensiune de pH 7.00 este în afara limitelor : senzor prea vechi , cablu defect sau senzor deconectat.
Verificati cablul senzorului de orice deteriorare, conectati-l în mod corect si repetati calibrarea. În cazul nereusitei, conectati un senzor nou si calibrati-l.
UNSTAB
Tensiune instabila senzor: extremitatea senzorului foarte murdara, electrolit scurs în afara senzorului sau extremitatea senzorului este  rupta.
Curatati extremitatea senzorului, amplasati-o în solutia de pastrare pentru 24 de ore apoi calibrati-l.
 (4) Nota privind manevrarea senzorilor pH
Senzorul pH este cea mai sensibila parte a întregului echipament de masurare si prin urmare necesita o manevrare extrem de atenta. Daca sunt urmate urmatoarele sfaturi privind manevrarea senzorului, acesta va efectua  masuratori precise pentru un timp îndelungat.
(4.1) Manevrare si îngrijire
a) Evitati impactele puternice si manevrati cu grija extremitatea senzorului fabricata dintr-o sticla speciala.
b) Evitati deformarile cablului senzorului.
c) Nu permiteti uscarea extremitatii senzorului.
d) Extremitatile senzorului care în mod accidental s-au uscat pot fi reactivate adesea prin amplasarea lor în solutie de  revitalizare si întretinere  timp de 24 ore sau mai mult. Aceasta se poate aplica adesea si pentru senzorii care nu mai pot fi calibrati corespunzator. Turnati în jur de 2-3cm de solutie JBL pentru stocare si revitalizare în tubul de stocare al senzorului, introduceti senzorul în solutie pana ce extremitatea lui este scufundat si strangeti capacul înfiletant de etansare. Pentru o pastrare în siguranta, introduceti tubul de pastrare cu senzorul în spatiul de depozitare de pe  suportul de calibrare.
e) Senzorii nefunctionabili pentru o perioada mai lunga ar trebui introdusi întotdeauna în solutia de pastrare precum si în solutia  tampon JBL , conform celor descrise anterior.
f) Nu scufundati niciodata în întregime senzorul în apa. Varful senzorului si conexiunea cablului nu trebuie niciodata introduse în apa. În mod ideal  senzorul trebuie scufundat catre varful sagetii inscriptionate.( senzor JBL pH )
g) Senzorul  trebuie pozitionat în cea mai întunecata parte a acvariului pentru a preveni cresterea algelor pe extremitati. Cresterea algelor poate conduce la incorectitudinea masuratorilor.
h) Nu asezati cablul senzorului pe langa cablurile de retea pe distante mari.
i) Daca senzorul este scos accidental din apa sau daca nivelul apei scade semnificativ, dispozitivul va masura incorect si se va adapta ca atare. Acest lucru este periculos pentru pesti. Se recomanda verificarea în mod regulat.
j)  Orice murdarie acumulata pe varful senzorului poate fi îndepartata cu grija cu o laveta moale, fara a se freca tare, prin tamponare. Pastrati senzorul în solutie JBL de pastrare si revitalizare timp de 24 ore, apoi efectuati calibrarea.
(4.2) Durata de functionare a senzorului
Senzorii pH se deterioreaza automat în timp, acest proces fiind numit învechire. Învechirea începe din prima zi a fabricarii. Tensiunea transmisa de varful senzorului, înregistrata prin dispozitivul de masurare si transformata în unitati pH indica starea senzorului. Tensiunea în mV(minivolti) poate fi citita direct din JBL  CO2 /pH de 12V.
Atunci cand un senzor nou este introdus într-o solutie tampon de pH 7.00 va indica o tensiune de 0+/- mai mic mV. Aceasta  tensiune schimba în întregime unitatea pH cu aproximativ 59mV într-o directie pozitiva sau negativa, în functie de faptul daca masuratorile sunt mai mici sau mai mari de 7.00. Atunci cand un nou senzor este scufundat în solutie tampon de 4.00, tensiunea este aproximativ de 177 mV. Daca senzorul este învechit, tensiunea masurata cu pH 7.00 se schimba de obicei în sens negativ. De exemplu, în solutia tampon de 7.00, sunt masurati 28mV. În concluzie variatia de tensiune descreste pe întreaga unitate pH. De exemplu, pentru 4.00 solutie tampon, sunt indicati totusi 110 mV, care corespund cu diferenta de 46 mV pe unitatea pH. Pentru pH 7.00 JBL CO2 de 12V accepta o modificare de pana la 115 mV si o reducere a diferentei de tensiune de pana la 35 mV pentru întreaga unitate pH. Pentru  masuratorile care depasesc aceste limite senzorul este respins  ca fiind  defect la sfarsitul calibrarii.
Durata medie de functionare a senzorului pH este de 24 luni. Îmbatranirea poate fi mai rapida sau mai lenta, aceasta depinzand de modul de manevrare si îngrijire. Procesul de îmbatranire este accelerat de procedeul continuu de masurare  al valorilor extreme ale pH-lui, calibrarea neglijabila, murdarie etc. Introduceti în mod regulat senzorul în solutie JBL de pastrare si revitalizare timp de  12-24 ore ex. înaintea fiecarei calibrari, poate mari durata de functionare.
(4.3) Manevrarea solutiei tampon
Fiecare masurare a pH-ului este valabila atata timp cat calibrarea s-a efectuat corect. În interesul dumneavoastra, va recomandam urmatoarele:
  • Depozitati Solutia JBL pentru pastrare si revitalizare într-un loc racoros si nu o lasati la îndemana copiilor.
  • Turnati întotdeauna o cantitate de  solutie tampon proaspata  din recipient la fiecare calibrare.
  • Nu refolositi niciodata solutia tampon veche, aruncati-o întotdeauna  la sfarsitul fiecarei calibrari.
  • Nu turnati niciodata solutie tampon folosita înapoi în sticla de pastrare.
(5) Pagina principala de afisare ( conditii normale)(pag. 36)
Atata timp cat nici o tasta nu a fost apasata, urmatoarea pagina de afisare va afisa permanent cele mai importante procese din acvariu cu privire la valoarea pH-ului si la alimentarea cu CO2.
1. Modalitatea directa de introducere a valorii optime a pH-lui.
2. Bara de stare, afiseaza alternativ pe afisaj: auto pH on/off, valoarea limita a alarmei, histereza
3. Valoarea efectiva a pH-lui (valoarea curenta a pH-lui din tampon sau din acvariu)
4. Temperatura curenta (din tampon sau acvariu)
5. Stare valva (pe afisaj Automat si Valva de debit)
6. Tensiune senzor
7. Timpul ramas pana la calibrare (zile/ore)
8. Exactitatea curenta a masuratorilor (recalculata pentru fiecare calibrare)
9. Blocare taste (în figura sunt deblocate)
10. Valoarea optima a pH-lui (valoarea pH-lui ceruta, controlata de catre dispozitiv prin alimentarea cu CO2 )
11. Stare alarma (în figura „doar clipire)
(6) Setarea valorii optime a pH-lui
Prin apasarea unei singure taste, puteti naviga de la pagina principala de afisare direct la optiunea pentru setarea valorii optime a pH-lui:
Apasati tasta OK (Start).
Valoarea efectiva a pH-lui va aparea iar valoarea optima va clipi.
Modificati valoarea optima utilizand tastele de selectie si confirmati prin apasarea tastei OK.
Pentru a se asigura ca nu au fost introduse valori incorecte care ar putea pune în pericol pestii,
Punctul 7 ar trebui sa fie citit, înainte de setarea unei valori optime a pH-lui mai mica de 7.00. 
Valorile optima mai mari de 7.00 sunt întotdeauna inofensive pentru pesti.
Ca o masura suplimentara de siguranta, concomitent cu setarea valorii optime, se calculeaza duritatea carbonatului care nu reprezinta un pericol pentru pestii dumneavoastra la aceasta valoare optima si care garanteaza suficient CO2 pentru plante.
În cazul în care dispozitivul calculeaza o valoarea CH care este cu mai mult de 10 sub CH din acvariul dumneavoastra,
Punctul 7 ar trebui sa fie citit înainte sa apasati OK pentru a confirma ca valoarea este optima.
  (6.1.) Control
În cazul în care valva solenoid este reglata pe modul automat (setare din  fabrica, vezi punctul 9.6 si 10.2), dispozitivul va regla dupa cum urmeaza:
Exemplul 1:   valoarea efectiva actuala din acvariu: 7.80 pH. Ati setat pH 7.10 ca valoare optima. Simbolul pentru starea valvei arata „deschis” si „A” pentru automat. CO2 este adaugat în acest moment pana cand se atinge o valoare a pH-lui de 7.00*. Apoi aparatul închide valva solenoid iar simbolul aferent starii valvei solenoid va arata „închis” si „A” pentru automat.
Exemplul 2: valoarea efectiva actuala din acvariu: 6,80 pH. Ati selectat 7,20 pH ca valoare nominala. Simbolul pentru starea valvei este „închis” si „A” pentru automat. Nu mai este adaugat CO2. Doar atunci cand valoarea pH depaseste 7,30*, aparatul reporneste adaugarea de CO2. Simbolul pentru starea valvei este acum „deschis” si „A” pentru automat.  
*Cu histereza preselectata (punct de comutare) de 0,1 (setare din fabrica, vezi punctul 9.4 si 10.2)
(7) Valoare pH, CO2 si duritate carbonat (KH)
Cei trei parametrii valoarea pH, continut CO2 si duritate carbonat se afla într-o stransa corelatie, deoarece exista o dependenta reciproca.
În cazul în care CO2 intra în contact cu apa, se formeaza o anumita cantitate de acid carbonic care la randul sau diminueaza valoarea pH-lui. Cea mai mare parte ramane dizolvata ca gaz în apa si devine o importanta substanta nutritiva pentru plante. Astfel CO2 are doua avantaje: scade valoarea pH-lui din acvariu, care de obicei este prea ridicata, la un nivel adaptat pestilor si plantelor, si în acelasi timp, asigura plantelor principala lor substanta nutritiva. Aceasta asigura o crestere frumoasa a plantelor si pestilor, plina de vitalitate.
Cantitatea necesara de CO2 pentru a mentine un anumit nivel al pH-lui, depinde de KH din acvariu. Cu cat nivelul KH este mai ridicat, cu atat mai mult este nevoie de CO2.  Tabelul urmator va usureaza calculul si indica valorile pH-lui pe care le puteti alege ca valori nominale, fara sa va puneti pestii în pericol. Pentru a realiza acest lucru este absolut necesar sa stabiliti dinainte KH din acvariul dumneavoastra cu ajutorul Setului de Testare JBL KH. 
Continut CO2 în functie de valoarea pH-lui si KH
Prea mult CO2                                                              CO2 potrivit                             prea putin CO2
Curba auto pH (vezi punctul 9.2)
(7.1.) Cantitatea potrivita de CO2 si valoarea potrivita de pH
JBL va recomanda un continut de CO2 între 15 si 30 mg/l  în apa din acvariu. În tabelul de mai sus, aceste limite sunt marcate prin „CO2potrivit”.
Valoarea ideala este de 20-25 mg/l. Aceasta valoare este inofensiva pentru pesti si este foarte favorabila pentru cresterea plantelor.
Masurati KH din apa acvariului dumneavoastra cu JBK KH Test Set anexat, daca nu ati facut acest lucru deja.
Cautati în rubrica „CO2 potrivit” valoarea pH-lui adaptat la KH si la valoarea dorita a CO2
Introduceti în aparat aceasta valoare a pH-lui ca valoare nominala (vezi punctul 6).
Atentie sa introduceti doar valorile pH care nu sunt periculoase pentru pesti.  De exemplu nu se aleg valori ale pH-lui sub 7, 00 daca KH este ridicat. Daca doriti sa introduceti valori ale pH-lui sub 7,00 trebuie sa reduceti si KH.
Sugestie: daca activati functia auto pH (vezi punctul 9.3), aparatul furnizeaza automat valoarea pH-lui nominal, adaptat KH din acvariul dumneavoastra, favorizand o crestere zvelta a plantelor fara sa puna în pericol pestii. Valorile corespunzatoare sunt prezentate sub forma de curba a pH-lui în tabel. 
(7.2.) Setarea cantitatii de CO2
Cantitatea de CO2 care trebuie sa fie adaugata pentru nivelul pH-lui dorit depinde de diversi factori cum ar fi miscarea apei, consumul plantelor etc. si trebuie sa fie calculat separat pentru fiecare acvariu în parte.
Începeti cu aproximativ 15 bule pe minut în reactorul JBL CO2 pentru un acvariu de 100 l de apa (acesta este corespunzator pentru aproximativ 10 bule pe minut utilizand un contor de bule).
Dupa o zi verificati daca valoarea optima a pH-lui setata a fost obtinuta în acvariu si daca dispozitivul opreste din cand în cand alimentarea cu CO2.
Daca nu este cazul, atunci mariti alimentarea cu CO2 cu aproximativ 20-25 de bule în Reactorul JBL CO2 (aproximativ 14 – 16 bule pe minut la contorul de bule). Daca este necesar, mariti ulterior alimentarea în doze mici pana cand dispozitivul este setat pentru a opri alimentarea cu CO2 de 3-6 ori pe zi.
Va rugam de asemenea sa urmati instructiunile de utilizare pentru unitatea de CO2 folosita.
(8) Functiile tastelor (pag. 39)
Tasta Meniu: deschide meniul principal sau poate fi folosita ca tasta pentru revenirea dintr-un sub-meniu. 
Tasta OK: selectarea directa a sub-meniului pentru setarea valorii optime a pH-lui din pagina principala a meniului. Activeaza punctele din meniu, confirma (stocheaza) valorile selectate.
Tastele de selectie: navigheaza prin meniul principal, schimba valorile si setarile.
(9) Punctele individuale din meniu
Descrierea traseului din pagina principala a meniului.
(9.1) Valoarea optima
Deschisa direct din pagina principala prin apasarea tastei OK. Valoarea care va fi modificata clipeste si poate fi schimbata prin utilizarea tastelor de selectie. Pentru mai multe detalii a se vedea punctul 6. Valoarea optima a pH-lui setata va aparea în pagina principala de afisare (punctul 5).
(9.2.) Calibrare (pag. 40)
Deschideti urmand pasii:
Tasta Meniu > selectare Calibrare> apasati OK > Start calibrare> apasati OK.
Dispozitivul va va trece acum pas cu pas printr-o calibrare în doua etape. Dispozitivul este mai întai calibrat cu o solutie tampon de 7.00 si apoi cu una de 4.00. A se vedea punctul 3.3. pentru realizarea calibrarii si punctul 10.1 pentru informatii suplimentare.
Dupa realizarea calibrarii, pe ecranul principal va fi afisat timpul ramas pana la urmatoarea calibrare (Punctul 5) si anume 30 de zile/720 ore.
(9.3) Auto pH (pag. 39)
Deschideti cu urmatorii pasi:
Tasta Meniu > selectare auto pH >apasati OK >introduceti CH utilizand tastele de selectie (valoarea va clipi) > apasati OK.
Introduceti CH (KH) masurat în acvariul dumneavoastra iar dispozitivul va calcula automat valoarea optima corespunzatoare a pH-lui, pentru a asigura un continut de CO2 de aproximativ 22, 5 mg/l.  Aceasta valoare a pH-lui este stocata automat ca valoarea optima a pH-lui atunci cand apasati tasta OK dupa introducerea CH-lui. Aceasta asigura cresterea plantelor luxuriante fara ca acestea sa reprezinte un pericol pentru pesti. Valorile pe care se functioneaza functia auto a pH-lui pot fi observate ca niste curbe auto în tabelul de mai sus.
Valorile setate vor aparea pe rand la linia de status de pe pagina principala (punctul 5). pH- ul auto este setat din fabricatie la CH 8 (grade germane).
Sfat: Daca nu sunteti sigur de valoarea optima corecta a pH-lui, folositi întotdeauna functia auto.
Observatie: pH-ul auto este dezactivat automat atunci cand pH este modificat la o valoare în afara curbei pH-lui auto si atunci cand valva este setata pe „man”.
(9. 4) Histereza (pag. 41)
Deschideti cu urmatorii pasi:
Tasta Meniu >Selectare Histereza > apasare OK >introducere valori folosind tastele de selectie ( valoarea clipeste)> apasare tasta OK
Histereza indica punctul de comutare. Pentru a evita pornirile si opririle frecvente inutile ale valvei solenoid, o valoare  limita mai mare sau mai mica este setata  si prin care valoarea masurata a pH-lui poate devia de la valoarea optima a pH-ului înainte ca valva solenoid sa se deschida. Aceasta apara împotriva uzurii si distrugerii  a valvei solenoid.
Exemplu: 7.10 a fost setata ca valoare optima a pH-ului+/-0.10( setare din fabrica) si ca histereza, valoarea efectiva masurata a pH-ului fiind 7.50. Dispozitivul regleaza acum în felul urmator: valva solenoid se schimba pe “deschis”, se adauga CO2 iar valoarea efectiva a pH-ului descreste încet. Cand valoarea efectiva a pH-ului atinge 6.90, dispozitivul închide valva solenoid. Se redeschide atunci cand valoarea pH-ului a crescut la 7.20 si se închide din nou cand ajunge la 6.90 etc. Histereza poate fi selectata fara probleme în trepte de 0.05 între +/-0.05 si +/-0.50.
Setarile valorilor apar pe rand pe bara de stare  de pe pagina principala a afisajului. (Punctul 5)
(9.5) Alarma (pag. 42)
Dispozitivul are o functie de alarma versatila pentru valoarea pH-ului si pentru temperatura. 
Deschideti cu pasii urmatori:
Tasta Meniu>selectati Alarma >apasati OK > selectati tipul alarmei cu tasta de selectie( oprire, acustic +clipire, numai clipire) >apasati OK>introduceti valorile limita pentru pH si temperatura >apasati OK dupa fiecare limitare a valorii.
Alarma pH :
Daca valoarea efectiva a pH-ului din acvariu este mai ridicata sau mai scazuta decat valoarea optima setata afisajul va clipi sau va emite un semnal  acustic,  în functie de setarea efectuata anterior “Clipire” sau “Clipire si sunet ”. În locul simbolului pentru pH în fata  valorii efective a pH-ului pe ecran  va aparea un simbol de atentionare clipind. Simbolul apare chiar daca s-a selectat “Alarma oprita”. Limita alarmei poate fi setata dupa cum urmeaza: */-0.10 -+/-2.00 pH în trepte de 0.05 pH. Setari din fabrica  :+/-1.00 pH.
Sfat: Recomandam ca  setarea valorii alarmei  pH-ului la +/-0.50 pentru a se verifica functionarea alimentarii cu CO2. Daca dispozitivul declanseaza alarma, verificati unitatea de CO2 pentru a vedea daca recipientul este gol sau aprovizionarea cantitativa se deruleaza conform setarilor anterioare.
Alarma  temperatura:
Functia de alarma pentru temperatura nu permite setarea limitelor alarmei mai mici sau mai mici în mod separat. Limitele de alarma relevante pot fi selectate fara probleme pentru acvariul dumneavoastra. Daca valorile se ridica deasupra sau scad sub limitele setate, se va întampla acelasi lucru descris si pentru alarma pH.
În plus, figura din afisajul temperaturii va fi suprapusa cu simbolul alarmei clipind chiar daca  este afisat “Alarma oprita (off)”.
Setarile din fabrica: 200 C0
C
Setarile valorilor apar pe rand în bara de stare  de pe pagina principala a afisajului. (Punctul 5).
Simbolul pentru tipul alarmei selectate este de asemenea afisat.
(9.6) Valva (pag. 44)
Deschideti cu urmatorii pasi:
Tasta Meniu> selectati valva>apasati OK>selectati  Valva cu tastele de selectie( auto, manual, deschis, oprire manuala) > apasati OK.
Modul de operare a valvei solenoid poate fi selectat în acest punct din meniu. Optiunile sunt operare automata (auto) si deschidere manuala (deschidere man) precum si închiderea manuala (închidere man). Pentru ca dispozitivul sa verifice, setarea “auto” ( setare de fabrica) trebuie selectata.
Pentru setarile “deschidere man” si “închidere man”, valva ramane deschisa sau se închide pana cand setarile sunt schimbate.
Un simbol pentru “deschis”,  “închis” si “A” pentru automatic sau “m” pentru manual vor aparea pe pagina principala a afisajului (Punctul 5).
(9.7)Blocare taste (pag. 45)
Deschideti cu urmatorii pasi:
Tasta Meniu> selectati Blocare Taste>apasati OK>selectati “blocare”/ “deblocare”folosind tastele de selectie> apasati OK.
Pentru selectare “blocare”> apasati OK>folosind tastele de selectie si introduceti parola (numar digital din patru elemente), apasati OK dupa fiecare numar.
Dupa blocare campul pentru cele 4 numere apare cand orice tasta este apasata. Introduceti parola ( apasati OK dupa fiecare numar.) Tastele sunt deblocate acum din nou. În cazul în care uitati parola, efectuati o resetare (Punctul 10.2) Aceasta anuleaza parola si deblocheaza tastele.
Un simbol pentru taste blocate (o siguranta) si taste deblocate( o siguranta deschisa) apare pe pagina principala a meniului.(Punctul 5).
(9.8) Luminozitate (pag. 46)
Deschideti cu urmatorii pasi:
Tasta Meniu>selectati Luminozitate>apasati OK>selectati valoarea necesara  folosind tastele>apasati OK
Luminozitatea  fundalului ecranului poate fi selectata în 16 etape. Setari din fabrica : etapa medie
(9.9) Contrast
Deschideti cu urmatorii pasi:
Tasta Meniu>selectati contrast> apasati OK>selectati valoarea ceruta folosind tastele de selectie>apasati OK.
Contrastul afisajului poate fi selectat în 26 etape. Setari din fabrica: etapa medie.
Selectarea limbii (pag. 46)
Deschideti cu urmatorii pasi:
Tasta Meniu>selectati limba> apasati OK>selectati limba dorita folosind tastele de selectie>apasati OK.
Puteti alege dintre 8 limbi pentru navigarea în meniu:
D/GB/F/NL/I/DK/E/P
9.11) Versiunea software
Deschideti cu urmatorii pasi:
Tasta Meniu>selectati versiunea software> apasati OK
Sunt afisate versiunea software curenta stocata si numarul seriei dispozitivului . detaliile sunt necesare doar pentru servisare.
(10) Diverse
(10.1) Calibrare
Afisajul pe durata  timpului de asteptare: În timp ce senzorul se afla în solutia tampon dispozitivul masoara tensiunea senzorului emisa si asteapta pana cand semnalul se stabilizeaza. Pentru aceasta este nevoie de maximum 3 minute pentru fiecare solutie tampon.
Pe afisaj pe durata timpului de asteptare vor aparea urmatoarele:
Prima linie: tensiunea în milivolti
A doua linie: temperatura în 0C
A treia linie: timpul ramas în milisecunde pana cand afisajul tensiunii este stabil.
În plus în partea dreapta a afisajului se va indica acuratetea efectiva a masuratorilor, calculate recent pentru acel senzorul la fiecare calibrare. Exemplu +/- 0.02pH. Cu cat este mai ridicata aceasta valoare,  cu atat starea senzorului este mai rea .
Memento calibrare: dispozitivul are o functie memento automata pentru calibrare care sa reaminteasca de calibrare la fiecare 30 de zile. Timpul pana la urmatoarea calibrare este afisat în zile si ore pe pagina principala a afisajului(Punctul 5). Dispozitivul se schimba pe functia alarma cand atinge 0. În functie de tipul de alarma setat, simbolul calibrarii clipeste sau sunt emise sunete acustice. Cu setarea “Alarma oprita” semnalul acustic de avertizare suna întotdeauna. În cazul în care calibrarea nu poate fi executata în acel moment, dispozitivul continua sa masoare si sa controleze ca si înainte. Totusi, semnalul de avertizare ( acustic si/sau clipire) poate fi anulat doar prin calibrare.
Timpul pana la urmatoarea calibrare poate fi înregistrat daca dispozitivul este conectat la sursa de alimentare cu electricitate. Dupa o pauza mai lunga, este vital ca procesul de calibrare sa fie executat înainte ca dispozitivul sa fi fost folosit pentru masurare si reglare.
Repetare calibrare: Daca în mod special este ceruta o calibrare precisa, calibrarea per solutie tampon poate fi repetata ori de cate ori este necesar cadrul unui singur proces de calibrare. Cand 7.00 o.k sau 4.00 o.k apare pe afisaj, ambele taste de selectie pot fi apasate în acelasi timp pentru a declansa o noua calibrare în aceeasi solutie tampon. Acest pas poate fi repetat ori de cate ori  este necesar.
(10.2) Functia de resetare
Dispozitivul  are o functie de resetare care anuleaza parola pentru blocarea tastei si readuce toate setarile la setarile din fabrica: scoateti stecherul din priza marcata 12V DC. Mentinand ambele taste apasate, introduceti stecherul în priza. Continuati sa tineti apasate cele doua taste pana cand afisajul va arata optiunea de selectare a limbii. Acum eliberati tastele.
Setari din fabrica:
Auto pH: pornit, CH8/ pH7.03
Blocare taste: deblocat
Histereza: 0.10
Valva: auto
Alarma:pH+/-1.00;200C o
C
Luminozitate: Nivel mediu
Contrast: Nivel mediu
Optiune limba: Germana
(10.3) Functia de revenire
Daca nici o tasta nu este apasata timp de 30 secunde, afisajul revine automat la pagina principala. Orice valoare neconfirmata cu OK nu va fi pastrata în memorie.
(10.4) Modul în asteptare
Daca nici o tasta nu este apasata timp de 10 minute, afisajul luminii de fundal dispare pana la cea mai joasa setare.
Cand o tasta este activata, afisajul este luminat la nivelul de luminozitate setat anterior.
(10.5) Curatarea
Suprafata acestui dispozitiv poate fi curatata cu o laveta moale, si usor umeda. A nu se folosi agenti de curatare. Nu scufundati dispozitivul în apa.
(10.6) Pana de curent
În cazul unei pene de curent, toate valorile programate anterior raman stocate. Se va reseta doar calcularea timpului pentru memento-ul calibrarii.
(11) Date tehnice 
Afisaj
Grafic, 128 x 64 pixeli, alb-negru, albastru negativ
Limitele de masurare a pH-ului
pH 3,00-9,00; toate valorile ce depasesc aceste limite vor aparea sub forma 2,99 sau 9,01
Limitele de programare pentru o valoare optima a pH-ului
5,00 – 9,00
Exactitatea afisajului/masurarii pH-ului
0,01 pH / 0,02 pH*
Limitele de masurare a temperaturii
0,1 – 840C
Exactitatea masurarii temperaturii
0,060C
Reglarea temperaturii
Automata
Timpul de calibrare
max. 3 minute per solutie tampon
Continutul de CO2 ca baza de calculare a curbei auto a pH-ului
22,5 mg/l
Limbile
D/GB/F/NL/I/DK/E/P
Unitatea sursa de energie
Principala: 100-240 v AC, 47-60 Hz, 0,25 A.
Secundara: 12 V DC, 0,3 A
*în functie de vechimea si starea senzorului
17 Garantia
Cumparatorului final al acestui echipament JBL i se ofera o garantie 12 luni de la data cumpararii.
Nu sunt acoperite daune cauzate de influente externe, umiditate si manipulare necorespunzatoare. Ne rezervam dreptul de a decide asupra înlocuirii sau repararii pieselor defecte aflate în garantie.
Dimensiuni: 340/382/80 mm.
Greutate: 1790 gr.
Cod produs: 6341800.
EAN: 4014162634184. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu