joi, 12 iunie 2014

Uscator legume / fructe electric GHIBLI



Uscator pentru fructe / legume ce inlocuieste functiile efectuate de soare pentru uscarea: ciupercilor, fructelor, legumelor, pastelor fainoase si a altor alimente fara a fi constrans de conditiile meteorologice.

Sistemul de incalzire (2 rezistente de 500 W fiecare) si circulatia aerului (un ventilator ce asigura o circulare perfecta a aerului cald in fiecare tava), face ca produsele uscate sa isi pastreze proprietatile si aromele naturale.

Cele cinci sertare face posibila uscarea diverselor produse fara a se amesteca aromele intre ele.

Tensiune alimentare: 220/230 V;

Consum: 550/1100 W;

Capacitate uscare pe sertar: 750 gr de fructe; 350/500 gr. legume.

Capacitate: 1,7, 2,5, 3,75 kg.

Instructiuni de utilizare:
Acesta este un aparat de uz casnic indispensabil ce ne ajuta sa uscam ciupercile, fructele, legumele independent de conditiile meteorologice.
Sistemul special de incalzire si de circulatie a aerului faca ca uscarea sa se faca pastrand proprietatile si aromele naturale ale fructelor, legumelor si ciupercilor.
Un produs cu o suprafata mica, dar spatiu mare de utilizare este perfect pentru oricine.
Este prevazut cu sertare independente, cu un comutator sublu pentru a selecta temperaturile potrivite de uscare si programarea timpului de lucru, aparatul prindu-se automat la finalul procesului de uscare selectat.
Cititi instructiunile de utilizare inainte de a porni aparatul!
Scoateti aparatul din ambalaj si verificati produsul.
Verificati priza (cu impamantare neaparat) in care se va conecta aparatul.
Asigurati-va ca toate componentele aparatului sunt bine fixate si la locul lor, dupa care faceti o mica testare a aparatului de cateva minute.
Acum puteti sa incepeti utilizarea masinii.
Montati aparatul intr-o camera uscata cu fluxuri de temperatura intre 15 si 28 grade C.
Pozitionati masina pe un plan foarte solid, cu un spatiu de aer de jur-imprejur de cel putin 40 cm. Daca nu respectati acest spatiu liber, cirulatia aerului va fi compromisa.
Aparatul este prevazut cu un dispozitiv automat de repornire a procesului in cazul unei pene de curent sau de supraincalzire a motorului, cand rezistentele se opresc automat si repornesc dupa un timp.
Daca aparatul nu mai porneste, scoateti din priza si verificati cauzele.
Recomandari utile:
* nu uscati produse cu timp de uscare diferitL legume cu alimente vegetale.
* inainte de a porni aparatul curatati sertarele cu o carpa usor umezita cu apa;
* spalati si stergeti produsele care urmeaza a fi uscate si scoateti partile stricate din fructe, legume si coditele (produse necomestibile); fructele trebuie sa fie coapte, dar nu foarte tare.
* taiati in parti egale suprafetele pe care le doriti uscate: bucatile mai subtiri se usuca mai repede decat feliile (bucatile) mai mari; nu uitati ca dupa uscare se va micsora dimensiunea bucatilor taiate;
* pentru a evita eventuala inegrire a diferitelor fructe (vezi tabelul), va recomandam sa scufundati pentru putin timp fructele intr-o solutie antioxidanta( dintr-un litru si jumatate de apa cu o lingura de suc de lamaie) dupa care le stergeti cu un servetel de bucatarie.
* puneti bucatile de fructe nedecojite, impreuna cu coaja, in sertar. Faceti acelasi lucru cu ciupercile. Bucatile subtiri de fructe trebuiesc dispuse in sertar intr-un singur strat, puse usor una peste cealalta, creand un plan usor inclinat cu suprafata sertarului - in forma de solzi de peste.
* multe din legume ar trebui scufundate in apa in clocot, in functie de timp (vezi tabelul), inainte de procesul de uscare dupa care sterse si dispuse intr-un strat in sertar.
* pentru uscarea ierburilor, separarea tulpinii de frunze se face numai daca este necesar. Pentru cazul cand frunzele sunt prea mici, lumina si circulatia aerului din interiorul sertarelor poate cauza probleme.
* puneti o foaie de staniol intre rpodus si sertar, dar taiati staniolul in partea centrala a sertarului pentru a preveni blocarea aerarii.
* nu umpleti sertarele excesiv.
* nu puneti alimente pe gura circulara de aerare a sertarului.
* capacitatea aproximativa pe sertar aste de: 750 gr fructe / 350/500 gr. legume.
* consultati tabelul cu timpul de uscare in functie de produsul pus la uscat. Timpul trecut in table este ca indiciu, dar conteaza cat de mari sunt bucatile (feliile), cat de coapte sunt fructele, legumele, cat de mature sunt. In consecinta, va recomandam ca inainte de ora prestabilita sa faceti o analiza vizuala a produselor si daca este necesar prelungiti timpul pentru produsele care sunt prea moi. Atentie: daca timpul de uscare este prea mare, produsul nu mai este gustos.
* la sfarsitul produsului de uscare, verificati vansozitatea si fiabilitatea acestuia.
Instructiuni utile:
Este un aparat electric, de aceea nu-l atingeti cu mainile ude sau descult cand este conectat la curent.
Va fi folosit numai in locuri uscate, departe de sursa de apa si, in nici un caz, in aer liber, sub ploaie ce poate produce electrocutari.
Aparatul nu trebuie utilizat in locuri unde pot aparea satiratii cu gaze inflamabile sau in contact cu alte lichide sau substante inflamabile.
Camera trebuie sa fie bine aerisita pentru a evita concentratiile de pulberi nocive si inflamabile.
Nu lasati aparatul nesupravegheat, produsul se poate arde.
Nu puneti lichide sau praf in priza de aer.
Curatati intotdeauna aparatul dupa utilizare cu atentie.
Pentru a elimina un sertar inainte de timpul prestabilit, notat timpul ramas, deconectati pentru a opri ventilatia sau rotiti manerul timer (daca aparatul este echipat) in pozitia repaus, scoateti sertarul si apoi resetati.
Intretinere si curatare:
Inainte de a efectua orice fel de intretinere, ajustare sau curatare, opriti intotdeauna aparatul, scoteti-l din priza si asteptati sa se opreasca motorul.
Dupa utilizarea masinii trebuie mereu curatata cu o perie si / sau o carpa. Nu folositi niciodata substante lichide.
Nu trageti de cablu pentru a muta aparatul!
Conservarea produselor uscate:
Produsul uscat trebuie complet racit inainte de conservare. Se recomanda conservarea in borcane (vase) din sticla, cu inchidere ermetica.
daca produsul este uscat si patrat in mod adecvat, poate fi pastrat timp de cativa ani. Se recomanda depozitarea lor la loc uscat, racoros si, preferabil, intunecat.
Conservarea in vacuum este recomandata facand produsul sa reziste mult mai mult.
Utilizarea produselor uscate:
In anumite situatii (picnic, excursii la munte, cu barca etc), produsele uscate pot fi usor transportate si nu ocupa mult loc. De obicei ciupercile, fructele si legumele sunt imersate in apa timp de cateva ore pentru a se regenera si, astfel, inlocuind produsele proaspete.
Legumele uscate, taiate in mod corespunzator, pot fi utilizate dirtect in starea lor uscata pentru a gati supe, ciorbe.
Ciupercile, legumele, condimentele, ardeiul iute pot fi macinate si combinate in mai multe retete.
Produsele macinate isi pastreaza proprietatile pentru cca 20 / 30 de zile.
Recomandari importante:
In caz de incendiu puteti stinge aparatul cu stingatoare cu pulbele, nu folositi niciodata apa pentru a evita electrocutarea.

CIUPERCI, LEGUME, CONDIMENTE
Temperaturi recomandate de uscare
(Apasati doar un singur buton in pozitia de lucru)
In cazul in care urmeaza sa uscati produse foarte umede, apasati ambele butoane,
treceti in pozitia de lucru si comutati temperatura maxima.

PRODUSE
PREGATIRE
Scufundare in apa in clocot
Timp aprox. de uscare
Apa (minute)
Timp (ore)
CIUPERCI
Taiate in bucati sau felii
NU
3-5
ROSII
Decojite si feliate
0,5
7-9
CILI
Taiat pe lungime
NU
4-5
DIFERITE LEGUME
Taiate in bucati sau felii
NU
1-2
PATRUNJEL
Tulpina
NU
0,5-1,5
MORCOV
Taiat inclinat in felii
2
4-5
SPANAC
Aburit pentru putin timp
1
1-2
FASOLE VERDE
Scoateti capetele si faceti o taietura inclinata
3
5-6
TELINA
Se taie in bucati
2
5-6
CEAPA
Se taie in felii
NU
2-3
DOVLEAC / DOVLECEI
Taiati in fasii sau felii (eliminati samburii)
NU
4-5
CASTRAVETI
Taiati in felii
NU
6-7
CONOPIDA
Separati in bucati si scufundati in apa sarata 30 minute
3 (+1 lingura otet)
6-7
BROCOLI
Separati in bucati si scufundati in apa sarata 30 minute
3 (+1 lingura otet)
4-5
VARZA
Taiati in bucati si aburiti pentru 2 minute
NU
3-4
ASPARAGUS
Lasati intregi sau taiati in bucati
2
4-7
ANGHINARE
Taiati in 2 parti
3
4-5
NAPI
Taiati in bucati sau felii
3
3-4
RUBARDA
Scufundati miezul in apa si lamaie si taiati bucati
NU
3-4
PLANTE MEDICINALE
Pregatirea in functie de tipul plantei
NU
1-3
N.B. Datele de pregatire sunt aproximative. Pregatiti-va dupa curatare sau spalare si stergere a produselor si eliminati accesoriile necomestibile (codite, samburi etc).

 FRUCTE
Temperaturi maxime de uscare recomandate
(Apasati ambele butoane si treceti in pozitia de lucru)

PRODUSE
PREGATIRE
Scufundare in apa si lamaie
Timp aproximativ de uscare (ore)
CAISE
Taiate in bucati sau felii
DA
7-11
PRUNE
Taiate in jumatati sau lasate intregi
NU
7-13
PRUNE USCATE
Taiate in jumatati sau lasate intregi (nu recomandam taiere deoarece nu contin zahar)
NU
7-13
PIERSICI
Taiati in bucati (se vor coace corect)
DA
7-13
MERE
Taiate in bucati sau felii
DA
4-7
PERE
Taiate in jumatati sau lasate intregi
DA
6-11
CIRESE
Lasate intregi
NU
7-11
CAPSUNI
Taiati in jumatati (sau lasate intregi daca sunt mici)
DA
6-11
SMOCHINE
Taiate in jumatati
NU
4-5
STRUGURI
Ciochine
NU
7-13
COACAZE
Lasate intregi
NU
4-5
CITRICE
Felii (taiati coaja in bucati pentru a se folosi ca fructe confiate)
NU
7-9
BANANE
Se taie in felii sau rondele (trebuie sa fie coapte corespunzator)
NU
5-7
ANANAS
Taiati miezul in felii sau bucati
NU
7-11
CURMALE
Fara codite (vor fi corect coapte)
NU
4-5
PEPENE
Taiati miezul in felii sau bucati si eliminati samburii
NU
7-11

N.B. Datele de pregatire sunt aproximative. Pregatiti-va dupa curatare sau spalare si stergere a produselor si eliminati accesoriile necomestibile (codite, samburi etc).
Dimensiuni ambalaj: 41x40x42 cm.
Greutate: 9,7 kg.
EAN: 8010213011467.