vineri, 7 noiembrie 2014

Ghid util aranjare acvariu ProScape perfect

Amenajarea acvariului = ProScape perfect


Aici veti gasi un ghid de pornire a amenajarii unui acvariu. Vom folosi imagini pentru a explica modul in care va puteti crea propriul peisaj pentru ca acvariul dvs. sa devina un Proscape perfect.
Curatati acvariul

Va rugam sa curatati acvariul cu JBL BioClean. Nu folositi niciodata detergenti de uz casnic.
Adaugati lava vulcanica granule
Adaugati granule de roca vulcanica (JBL ProScape Volcano Mineral 3 L sau JBL ProScape Volcano Mineral 9 L), pentru a crea un fundament stabil pentru pietrele sau bucatile de lemn ce urmeaza a fi montate in acvariu. Granulele de lava previne denivelarea ulterioara a substratului mai putin stabil.

Adaugati lava vulcanica pudra

Imprastiati, pe toata suprafata inferioara, pulbere de lava vulcanica (JBL ProScape Volcano Powder) pentru a oferi plantelor un substrat nutritiv cu oligoelemente pentru o perioada lunga de timp.
Imprestiati substrat maro sau bej
Acum adaugati, prin imprastiere, substratul dorit: 
Neteziti substratul cu o spatula
Folositi o spatula, JBL ProScape Tool SP pentru a netezi substratul adaugat mai devreme.
Fixati pietrele si bucatile de lemn
Pentru a incepe crearea unui peisaj deosebit, fixati pietrele si bucatile de lemn. Atentie: plasati pietrele grele pe structura de roca vulcanica granule si impingeti-le pana cand ajung la solul vulcanic.
Pregatirea plantelor
Pregatirea plantelor
Sadirea plantei
Evolutia rapida

Pentru plantele: Hemianthus callitrichoides cuba. Folosind foarfece puternice, JBL ProScape Tool S 20 cm straight taiati vata minerala din jurul radacinilor plantelor. Apoi, cu crestati vata ramasa in forma de cruce, dupa care puteti scoate planta din vata minerala, folosind varful foarfecei sau o penseta: JBL ProScape Tool P 30 straight sau JBL ProScape Tool P 30 Slim line
Aceasta planta are nevoie de:

Visurl oricarui acvarist


Temperatura: 18 – 28 °C
pH: 5 – 7
Lumina: puternica

Rata de crestere: rapida

Dificultate: Medie-ridicata

Origine: Cuba


Curatarea radacinilor de vata minerala
 Pentru plantele: Cryptocorynes Roots. Folosind un cleste subtire JBL ProScape Tool P Slim Line pentru a indeparta vata minerala lasand radacinile plantei curate.
Clatiti bine radacinile
Clatiti foarte bine radacinile indepartand orice urma de vata minerala. Este important să se elimine vata minerala complet, deoarece este foarte saturata in ingrasamant, ce ar putea crea probleme cu algele in acvariu.
Pregatirea plantelor pentru plantare
Pentru plantele: Eleocharis Sp. Mini. Se comercializeaza in paharute din plastic (cu mediu umed de crestere), ce trebuiesc indepartate cu grija, fara a rupe plantele.
Stoarceti si clatiti radacinile
Stoarceti si clatiti radacinile dupa indepartarea din vasul de transport.
Extrageti plantele individual
Extrageti fiecare planta din buchet, astfel incat sa arate ca in poza de mai sus.
Fixati plantele in partea din fata a acvariuluiUtilizand o penseta dreapta subtire JBL ProScape Tool P Slim Line, plantati fiecare fir in partea fara a acvariului.

Temperatura: 22 – 28 °C
pH: 5 – 7,5
Lumina: puternica

Rata de crestere: lenta la inceput
Dificultate: Medie

Pulverizati cu apa plantele
Nu uitati sa pulverizati cu apa plantele montate in acvariu. Acest lucru va impiedica ofilirea plantelor.
Plante pentru decorarea partii din spate a acvariului
Plante recomandate pentru decorarea in spatele acvariului: Hygrophila Corymbosa Siamensis. Este o planta perfecta pentru montare in spatele pietrelor. Curatati bine radacinile si plantati.
Atentie la plantare
Pentru plantele cu radacini lungi, le impingeti adanc in sol, apoi le scoateti usor pana la nivelul primei funze. Astfel se aranjeaza bine radacina in substrat si ramane ferma planta.
Taiati frunzele la plantele Cryptocorynes


La unele plante, se recomanda taierea frunzelor inainte de plantare. Spre exemplu la plantele C Cryptocorynes, tineti de radacini si taiati toate frunzele, apoi plantati.
Toate frunzele taiate
 Nu va temeti, asa va fi bine pentru planta. Taiati si ultima frunza inainte de fixarea in acvariu.
De multe ori, frunzele mor oricum si incep sa polueze apa, asa ca mai bine eliminati eventualele probleme.
Plantati radacina in partea din spate a acvariului
 Folosind o penseta curba JBL ProScape Tool P 30 curved, montati plantele cu radacini puternice si verticale, cum ar fi plantele Cryptocorynes.
Curatati frunze, muschi cu o foarfeca cu arc
Cu ajutorului unei foarfece cu arc, JBL ProScape Tool S spring, puteti taia muschii sau sa eliminati frunzele individual. Prezentarea din poza este pentru plantele: Cryptocoryne beckettii petchii. Este mai bine sa taiati cateva frunze, decat sa le lasam sa moara in acvariu, odata cu mutarea plantelor in alt mediu.
Taiati cateva frunze de la baza pentru a putea planta
Tot cuu ajutorului unei foarfece cu arc, JBL ProScape Tool S spring, taiati cateva frunze de la baza, la plante cum ar fi Cabomba. Acest lucru permite asezarea radacinii adanc si ferm, pentru a se evita plutirea plantelor.

Nu plantati mai mult de 2 fire odata 
Nu plantati mai mult de 2 tulpini in acelasi loc. Ajutati-va cu o penseta dreapta subtire JBL ProScape Tool P Slim Line, Primele frunze trebuie sa fie deasupra substratului (solului).
Turnati apa peste servetel de bucatarie
Luati cateva servetele de bucatatie, le puneti cu grija (fara a presa) pentru plante si acum incepeti sa umpleti acvariul cu apa.
Dupa cativa centimetru indepartati servetelele si continuati umplerea
Cand s-a umplut acvariul cu cativa centimetri de apa, puteti indeparta servetele si continuarea umplerea cu presiune mica, pentru a nu deranjarea aranjamentul in acvariu.
Cam asa ar trebui sa arate
Acum puteti vizualiza cum arata acvariul plantat cu apa.
Daca este nevoie puteti sa taiati din plante
Daca este necesar, puteti finisa sau taia din plante cu ajutorul unei foarfece curbe, JBL ProScape Tool S, sub apa, eliminand plantele taiate.
Arata perfect!
Acum trebuie sa avem rabdare si sa acordam timp plantelor sa se dezvolte.
Pregatiti filtrul, instalatia de fertilizare CO2 si iluminarea
Plantele vor evolua perfect, dar sa nu uitati ca mai aveti nevoie de filtru, de sistem de fertilizare CO2 si de sistemul de iluminare.
Masuri de intretinere, in primele zile

Fertilizare cu JBL Macroelemente NPK
Ca masuri de intretinere, mai ales in primele zile, pe langa o schimbare partiala de apa, se mai recomanda fertilizarea cu JBL Macroemelements NPK 250 ml sau JBL Macroemelements NPK 500 ml
Rezultatul muncii dvs.!
In zilele urmatoare o sa vedeti cum plantele cresc si cum acvariul dvs. va fi unul de invidiat.

De ce este deosebit sistemul de ingrijire, fertilizare, intretinere ProScape?

Dupa configurarea ProScape a acavriului dvs. o sa vedeti diferenta fata de celelelalte masuri de intretinere a acvariului nou plantat cu proceduri clasice.
La pornirea unui acvariu in sistemul clasic "normal", pentru intretinere se recomanda schimbarea a 30% din apa la 2 saptamani si eventuala finisare (taiere) a plantelor care cresc prea mult.
In sistemul ProScape, masurile de intretinere sunt destul de deosebite:
- imediat dupa configurarea acvariului, faceti zilnic o schimbare de apa de pana la 80% (nu este o greseala de scriere!). In primele 6 zile plantele vor avea o crestere vizibila, drept pentru care o sa aveti nevoie de unelte (foarfeci) pentru a taia surplusul de muschi, a finisa frunzele care cresc prea mult sau care ocupa un loc prea mare.
Cu ajutorului unei foarfece cu arc, JBL ProScape Tool S spring, puteti reduce muschii si taia plantele fine. 
Cu ajutorul unei foarfece curbe, JBL ProScape Tool S curved, sau o foarfeca unda, JBL ProScape Tool S wave, puteti tunde gazonul, taia plantele etc., totul in acvariu.
- urmatoarele masuri constau in analizarea apei si fertilizarea ulterioara. Masurati factorii individuali de Co2, Fe, K, Mg, si NO3 cu testerele: Tester apa acvariu, CO2, JBL CO2 Direct Test Set, 2541600 , Tester apa acvariu, Fier, JBL Iron Test Set Fe, 2539000 , Tester apa acvariu, potasiu, JBL K Kalium Test-Set, 2541100 , Tester apa acvariu, magneziu, JBL Mg Magnesium SW Test Set, 2541400 Tester apa acvariu, nitrati, JBL Nitrate Test Set NO3, 2537500 , apoi sa faceti un calendar de fertilizare folosind calculatorul de fertilizare care va fi postat intr-o alta postare.- dupa schimbarile zilnice de apa in primele 6 zile, puteti trece la schimbari odata la 3 zile.- curatarea pietrisului cu un aspirator AquaEx se poate sa nu fie posibil in anumite acvarii, asa ca folositi un furtun cu care treceti printre plante, cu grija, pentru a curata substratul. bDaca aveti in acvariu plante stil gazon, acestea vor impiedica mizeria sa se depuna in sol. Daca aveti in acvariu un pietris fin (gen Pietris acvariu, alb, fin, JBL SANSIBAR SNOW, 5 kg, 6706000, pt 12-25 L ) tineti capatul furtunului la o anumita distanta pentru a aspira doar mizeria nu si substratul. O masura foarte importanta este sifonarea substratul, in combinatie doar cu schimbarea de apa.- curatarea sticlei acvariului se poate face cu ajutorul unor magneti de geam, plutitori, JBL Floaty care nu pot cadea accidental in substrat, agatand pietris cu care putem zgaria sticla acvariului. Manusi curatare geam acvariu, JBL Cleaning Glove, 6137900 sunt concepute pentru eliminarea algelor de pe articolele tehnice si decorative din acvariu.- inlocuirea anuala a neoanelor este foarte importanta. In 12 luni, spectrul de lumina se modifica, drept pentru care este necesara inlocuirea lor anual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu